Bugünkü yazımda sizlerle, diş sağlığı, yaş, sistemik hastalıklar , gebelik ve sigara gibi etkenlerin birbirleri üzerine etkileri ve genel popülasyon içindeki oranlarına değinen küçük bir istatistik paylaşacağım.

Ağız Sağlıktan Başlar

 

Diş Eti Hastalıkları:

-30 yaş üstü bireylerde %47.2
-65 yaş üstü bireylerde %70.1
-Erkeklerde %56.4
-Kadınlarda %38.4
-Sigara içenlerde %64.2 oranında görülür.

Sağlık Ağızdan Başlar

Hamilelik:

Hamileler de gingivitis görülme sıklığı %70 civarıdır. Bu oran hamile olmayan kadınlara oranla yaklaşık %50 fazladır. Gingivitis semptomları kırmızı ve şiş diş eti, fırçalama yada diş ipi kullanımında kanamadır.
Kronik diş eti hastalığı olan kadınlarda, erken doğum yapma ( 37 hafta öncesi) ve düşük kilolu bebek yapma oranı diğerlerine göre 4-7 kat daha fazladır.

Hamile Kalmadan Önce Diş Muayenesi Şart!

Diyabet (Şeker Hastalığı ):

Tip 2 diyabete sahip insanlarda diş eti hastalığı görülme sıklığı, sağlıklı bireylere oranla 3 kat daha fazladır. Diyabet, vücudun enfeksiyona karşı direncini düşürür. Enfeksiyon , vücudun insülin kullanım yeteneğini azaltır. Böylece enfeksiyon , kan şekerinin artmasına sebep olur. Bu bir nevi kısır döngüdür.

Kalp Hastalıkları:

Diş eti hastalıkları kalp hastalığı riskini artırabilir. Kalp hastası bireylerin %91’in de diş eti hastalığı mevcuttur. Sigara, obezite yada kötü beslenme de bu riski artıran etkenlerdir. Araştırmalara göre periodontitis ( diş eti iltihabı ), kalp hastalıklarının daha kötü hale gelmesine etkendir.

Sağlık bir bütündür, ancak sağlık ağızdan başlar.

MAKALELER